Onderzoeksverslag implementatie van TSO, oktober 2022

Nelen, W., Wassink-de Stigter, R., Kooijmans, R., De Berk, A., Offerman, E., Asselman, M., Buijze, J., & Helmond, P. (2022). Traumasensitief Onderwijs - Implementatie van een traumasensitief klimaat in scholen door professionalisering van leerkrachten - Onderzoeksverslag. Consortium Traumasensitief Onderwijs: Sittard.

In dit onderzoeksverslag worden de resultaten weergegeven van het NRO-project ‘Traumasensitief Onderwijs: implementatie van een traumasensitief klimaat in scholen door professionalisering van leerkrachten’. 

In dit project stonden twee onderzoeksvragen centraal: “Hoe ontwikkelt een school een traumasensitief onderwijsklimaat?” en “Wat zijn de opbrengsten van een traumasensitief onderwijsklimaat voor leerkrachten en leerlingen?”. 

Op basis van de resultaten van het project concluderen we dat de implementatie van traumasensitief onderwijs op korte termijn van meerwaarde is voor leerkrachten en leerlingen. De ontwikkeling van een traumasensitief onderwijsklimaat vraagt tijd, aandacht en doorzettingsvermogen om tot een meer volledige implementatie te komen en daarmee de positieve effecten te behouden en verder uit te breiden.